Otvoreno pismo i Zahtjev poradi problematike dodjele koncesijskih odobrenja 5 veljače, 2019

Radi posljednjih medijskih napisa oko dodijele koncesijskih odobrenja za plažu Ičići koji opetovano baca sumnju na način dodijele koncesijskih odobrenja, ovime istupamo kao Udruženje obrtnika Grada Opatije sa ciljem zaštite naših članova obrtnika koji također posluju na plaži Ičići.

Od ukupno 11 djelatnosti koje se na plaži Ičići obavljaju temeljem koncesijskog odobrenja, njih 8 djelatnosti obavljaju naši članovi. Isti su radi posljednjih medijskih napisa zabrinuti za svoje djlatnosti koje godinama obavljaju na plaži Ičići i koje im predstavljaju jedini izvor prihoda.

Udruženje obrtnika Opatija, Matulji, Lovran I Mošćenička Draga je radi toga i ranijih godina zauzimao stav te molio Grad Opatiju da svojim djelovanjem pokuša zaštititi sadašnje pružatelje raznih djelatnosti na plaži Ičići te da tu plažu ne uvrsti u plan višegodišnjeg koncesioniranja za samo jednu pravnu osobu. Razlog je također što bi se za domaće stanovništvo lako mogao ponoviti slučaj “Medveja” ili “Zlatnog rata” na Bolu na Braču. Plaža Ičiči koristi se tijekom cijele godine te je poglavito za mnoge šetače i obitelji s djecom te domicilno stanovništvo u cjelogodišnjoj funkciji, a upravo ovakav model djelatnosti koje na plaži pruža više različitih pravnih osoba pruža potreban “suživot” na  zadovoljstvo  posjetioca i domaćeg stanovništva.

Slučaj koji se zadnjih dana prožeo medijima i u kojime se jedan ponuđač djelatnosti “gura” i osporava rad drugog dugogodišnjeg ponuđača usluga posebno brine naše članove koji su pružatelji ostalih djelatnosti jer se navedeno na isti način može dogoditi bilo kome od naših članova.

Ne želimo da iz godine u godinu pružatelji dugogodišnjih djelatnosti “ne spavaju” od straha da netko drugi ne preda Zahtjev prije njih te da se borba vodi time “tko će prije stati u red”.

Iako za isto nažalost nije nadležan Grad Opatija već se radi o propisu u nadležnosti Ministarsva mora, prometa i infrakstrukture, ovim putem javno apeliramo na nadležno Ministarstvo te zatim na Primorsko-Goransku Županiju i Grad Opatiju da u sklopu svojih mogućnosti izvidi načina za zaštitu dugogodišnjih pružatelja usluga na lokacijama pod koncesijskim odobrenjima, te da iste ne daje u koncesiju samo jednom pravnom subjektu.

Prihvatljiv je svaki model, ali uz mogućnost prvokupa od strane dugogodišnjih pružatelja usluga koji su uredni platiše ili Zakonom propisanih naknada.