PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O TROŠARINAMA KOJI SE ODNOSI NA PLAVI DIZEL 9 siječnja, 2019

Temeljem članka 103. stavka 9. Zakona o trošarinama i članka 106. stavka 6. (»Narodne novine«, br. 106/2018.) ministar financija uz suglasnost ministra poljoprivrede donio

PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O TROŠARINAMA KOJI SE ODNOSI NA PLAVI DIZEL ZA NAMJENE U POLJOPRIVREDI, RIBOLOVU, AKVAKULTURI TE NA POVRAT PLAĆENE TROŠARINE NA BEZOLOVNI MOTORNI BENZIN ZA NAMJENE U RIBOLOVU

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama broj 1/19., a stupio je na snagu 03. 01. 2019.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu (»Narodne novine«, br. 29/2018.).

OPĆE ODREDBE

Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj, oblik i način korištenja kartice »Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo« (u daljnjem tekstu: kartica goriva), način dodjele, način korištenja i kontrola potrošnje plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te označavanje i bojanje tog dizelskog goriva.

Ovim Pravilnikom propisuju se i pokazatelji prava na godišnju potrošnju plavog dizela za koje ostvaruju pravo poljoprivrednici radi obavljanja poljoprivredne djelatnosti te korisnici prava na potrošnju plavog dizela za namjene u ribolovu i akvakulturi iz članka 103. stavka 2. Zakona o trošarinama

Ovim Pravilnikom propisuje se, također, način povrata plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila za namjene u ribolovu.

Odredbe ovoga Pravilnika se ne odnose na uporabu energenata za namjenu plovidbe propisanu člankom 105. stavkom 1. točkom 2. Zakona.

OZNAČAVANJE

Dizelsko gorivo koje se koristi za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi mora biti obojano plavom bojom

KARTICA GORIVA

Karticu goriva korisnicima prava na potrošnju plavog dizela u poljoprivredi na zahtjev izdaje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja), a korisnicima prava u ribarstvu nadležno tijelo koje je izdalo povlasticu za ribolov ili povlasticu za uzgoj ribe i drugih morskih organizama (u daljnjem tekstu: povlasticu za uzgoj), odnosno povlasticu/dozvolu za akvakulturu.

DODATNE KARTICE GORIVA

Korisnici prava na potrošnju plavog dizela, odnosno pravne osobe koje u Republici Hrvatskoj posluju na više različitih lokacija u poljoprivredi i fizičke i pravne osobe u ribarstvu mogu zatražiti od Agencije za plaćanja, odnosno od nadležnog tijela koje je izdalo povlasticu za ribolov ili povlasticu za uzgoj, odnosno povlasticu/dozvolu za akvakulturu, izdavanje dodatnih kartica goriva.

NAČIN DODJELE PRAVA NA POTROŠNJU PLAVOG DIZELA ZA NAMJENE U POLJOPRIVREDI

Za namjene u poljoprivredi pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruje korisnik upisan u Upisnik poljoprivrednika:

– koji je u prethodnoj i/ili tekućoj godini pravovremeno podnio zahtjev za izravnu potporu sukladno Zakonu o poljoprivredi ili

– koji se bavi tovom svinja i brojlera, uzgojem i držanjem kopitara, pčela, kokoši nesilica i izvornih pasmina domaćih životinja i temeljem toga je upisan u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova, i/ili pravni subjekt kojem je sukladno posebnom propisu povjereno vođenje evidencije.

NAČIN DODJELE PRAVA NA POTROŠNJU PLAVOG DIZELA ZA NAMJENE U RIBOLOVU I AKVAKULTURI

Podatke o odobrenoj količini plavog dizela za namjene u ribolovu i akvakulturi obračunava ministarstvo nadležno za ribarstvo koje je izdalo povlasticu za ribolov ili povlasticu za uzgoj, odnosno povlasticu/dozvolu za akvakulturu jednom godišnje od 1. siječnja do 28. veljače za tekuću godinu na temelju podataka iz Očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru, Izvješća o ulovu, Popisa o akvakulturi, Registra ribarske flote, Registra povlastica za uzgoj, Upisnika o izdanim povlasticama za akvakulturu, odnosno registra dozvola za akvakulturu i to prema kriterijima iz Priloga 3 ovoga Pravilnika koji je njegov sastavni dio.

Iznimno, podaci o odobrenoj količini plavog dizela mogu se povećati za maksimalno 15% za potrebe potrošnje motora pomoćnog plovila upisanog u povlasticu za gospodarski ribolov.

KORIŠTENJE PLAVOG DIZELA

Plavi dizel korisnici prava za namjene u poljoprivredi mogu koristiti samo za pogon poljoprivrednih strojeva i registriranih vozila za pčelarske potrebe.

Korisnici prava za namjene u ribolovu i akvakulturi mogu koristiti plavi dizel samo za rad pogonskih i pomoćnih motora ribarskih plovila kojima se obavlja gospodarski ribolov te za rad pogonskih i pomoćnih motora registriranih plovila i strojeva u akvakulturi.

Korisnik prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi ne može odobreno, a neiskorišteno pravo na potrošnju plavog dizela iz tekuće kalendarske godine prenijeti niti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

Ukoliko su iskorištene količine plavog dizela korisnika prava veće od odobrenih količina za tekuću godinu, za tu količinu umanjiti će se odobrena količina u sljedećoj godini. Ukoliko nije moguće izvršiti umanjenje količine u slijedećoj godini, korisniku prava naplatiti će se trošarina.

NAKNADA ZA IZDAVANJE KARTICE GORIVA

Naknadu za izdavanje kartica goriva snose sami korisnici prava na potrošnju plavog dizela.

POVRAT PLAĆENE TROŠARINE NA BEZOLOVNI MOTORNI BENZIN ZA POGON RIBARSKIH PLOVILA KORISNICIMA PRAVA ZA NAMJENE U RIBOLOVU

TEMELJNE ODREDBE

Pravo na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila za namjene u ribolovu korisnici toga prava ostvaruju temeljem zahtjeva za povrat koji se podnosi carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu korisnika prava na Obrascu ZRB iz Priloga 4 ovoga Pravilnika koji je njegov sastavni dio.

Pravo na povrat plaćene trošarine imaju isključivo korisnici prava koji obavljaju gospodarski ribolov temeljem povlastice za gospodarski ribolov koju je izdalo ministarstvo nadležno za ribarstvo i koji su upisani u registar korisnika prava na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin koji se koristi u ribolovu (u daljnjem tekstu: registar korisnika povrata). Registar korisnika povrata ustrojava i vodi carinski ured nadležan prema sjedištu/prebivalištu korisnika prava.

ZAHTJEV ZA POVRAT TROŠARINE

Zahtjev za povrat trošarine podnosi se odvojeno za svako četveromjesečno razdoblje u kalendarskoj godini osim u izuzetnim slučajevima prema odobrenju nadležnog carinskog ureda. Zahtjev se podnosi najkasnije do:

  1. zadnjeg dana mjeseca svibnja za četveromjesečno razdoblje siječanj – travanj tekuće kalendarske godine
  2. zadnjeg dana mjeseca rujna za četveromjesečno razdoblje svibanj – kolovoz tekuće kalendarske godine ili
  3. zadnjeg dana mjeseca siječnja sljedeće kalendarske godine za četveromjesečno razdoblje rujan – prosinac prethodne kalendarske godine.

GODIŠNJA KVOTA POTROŠNJE

Godišnju kvotu potrošnje bezolovnog motornog benzina za svako pojedinačno plovilo i kalendarsku godinu obračunava ministarstvo nadležno za ribarstvo koje je izdalo povlasticu za ribolov jednom godišnje i podatke pohranjuje u Informacijski sustav ribarstva do 28. veljače za tekuću godinu na temelju podataka iz Očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru, Izvješća o ulovu, Popisa ulova u gospodarskom ribolovu i Registra ribarske flote, i to prema kriterijima iz Priloga 3 ovoga Pravilnika koji je njegov sastavni dio.

NADZOR I UPRAVNE MJERE

Nadzor nad provedbom odredaba ovoga Pravilnika obavlja Carinska uprava, ministarstvo nadležno za poljoprivredu i ribarstvo u okviru propisa iz svoje nadležnosti te druga tijela ovlaštena za obavljanje nadzora sukladno posebnim propisima (u daljnjem tekstu: tijela nadzora).

PRAĆENJE PRIMJENE PRAVILNIKA

Carinska uprava i ministarstvo nadležno za poljoprivredu i ribarstvo kontinuirano prate i analiziraju primjenu ovoga Pravilnika i zakonitost ostvarivanja prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi te bezolovnog motornog benzina za namjene u ribolovu i predlažu i provode mjere radi sprječavanja i suzbijanja zlouporaba.

Pravilnik_plavi dizel za poljoprivredu, ribolov, akvakulturu te na povrat trošarine za benzin za ribolov_NN_1_2019