FINA razvila posebnu aplikaciju za povremeno izdavanje e- računa 22 srpnja, 2019

Od 1. srpnja stupile su na snagu odredbe Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi koje obvezuju javne naručitelje da moraju zaprimati samo eRačune i ne mogu zaprimati račune u drugom obliku. Kako se svi obrtnici mogu naći u situaciji da imaju narudžbu od nekog javnog naručitelja (npr. državnog tijela, grada ili općine, komunalnog društva ili škole), u tom će slučaju morati izdati eRačun jer im u suprotnom naručitelj račun ne smije ni zaprimiti a niti platiti.

Obrtnici koji pretežito ili redovito posluju na takav način trebaju ugovoriti uslugu s certificiranim posrednicima za slanje eRačuna it o su već uglavnom riješili.

Sada se pojavljuju pitanja onih kojima se obveza izdavanja eRačuna javlja tek povremeno i rijetko. Za njih je također pronađeno rješenje, pa je FINA razvila posebnu aplikaciju koju mogu koristiti besplatno, uz određene uvjete.

U nastavku vam dostavljamo nešto detaljnije informacije o aplikaciji, koje smo dobili od FINA-e.

„Gospodarstvenici koji imaju potrebu poslati e-račun prema obveznicima javne nabave a sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/18), mogu za tu potrebu koristiti i web aplikaciju za izdavatelje.
Aplikacija je prvenstveno namijenjena malim gospodarstvenicima koji nemaju drugo rješenje za slanje i zaprimanje računa.
Aplikacija omogućava isključivo pojedinačno slanje računa prema obveznicima javne nabave. Ukoliko korisnik želi i zaprimati račune od obveznika javne nabave i zaprimati i slati račune prema poslovnim subjektima, morati će koristiti nekakvo drugo odabrano rješenje.

Aplikaciji se pristupa putem Fininih poslovnih digitalni certifikata i/ili putem digitalnih certifikata banaka s kojima Fina ima poslovnu suradnju te je moguće pristupiti putem elektroničke osobne iskaznice (eOI).

Može se koristiti FIN certifikat za ePorezna ili eOI (osobna iskaznica),a treba provjeriti za certifikate poslovnih  banaka.

Dodatna pojašnjenja moguće je dobiti kontaktom na e-mail adresu: [email protected]

Nakon pristupa putem certifikata, korisnik odrađuje proces on – line registracije, bez dolaska u Finu.
Nakon prihvaćanja Općih uvjeta, korisnik može slati račune prema obveznicima javne nabave.
Korištenje aplikacije je besplatno. Obratite pažnju da se bez nekog od prihvatljivih certifikata aplikaciji ne može pristupiti i sustav javlja pogrešku.

Posebna je napomena da u slučaju korištenja eOI, korisnik koji je proces registracije odradio putem eOI i šalje račune putem eOI, račun šalje kao fizička osoba.

Ulaz u aplikaciju se nalazi na Fininim stranicama na sljedećem linku:

https://www.fina.hr/e-racun-u-javnoj-nabavi, potrebno odabrati – Aplikacije

https://eposlovanje.fina.hr/e-racunB2G/registracija

Detaljnije informacije tj. Opći uvjeti FINA-e mogu se pronaći na

https://www.fina.hr/documents/52450/137403/Opci+uvjeti+koristenja+portalske+aplikacije+e-Racun+za+drzavu+za+izdavatelje+racuna.pdf/6c385a42-55c9-46b0-3f14-a75467e3acb3

U privitku je i punomoć/pristupnica za ovu aplikaciju.

Knjigovođa može slati račune za Vas na dva moguća načina – ili tako da ih piše u Vaše ime i dostavlja direktno iz knjigovodstvenog programa ili na način da unosi podatke s računa kojeg ste već izradili. U oba slučaja knjigovođa može poslati Vaš račun, ali s njim morate dogovoriti ovakav oblik suradnje i dati mu punomoć da može dostavljati račune u Vaše ime.

https://www.hok.hr/press/novosti/deset_najcescih_pitanja_o_e_racunu

Važno: Usluge certficiranog  informacjkog posrednika, za izdavanje i/ili zaprimanje eRačuna obavlja niz pravnih osoba, koje su sve navedene na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta:

https://www.mingo.hr/page/kategorija/e-racun

„POPIS INFORMACIJSKIH POSREDNIKA KOJI SU POVEZANI NA CENTRALNU PLATFORMU i USKLAĐENI S NORMOM ZA E-RAČUN 

1. FINANCIJSKA AGENCIJA (FINA) – slanje i zaprimanje eRačuna

2. HRVATSKA POŠTA (HP) – slanje i zaprimanje eRačuna

3. Hrvatski telekom (HT) – slanje eRačuna

4. mSTART d.o.o. – slanje eRačuna

5. ELEKTRONIČKI RAČUNI d.o.o. (Moj eRačun) – slanje i zaprimanje eRačuna

6. Megatrend Redok d.o.o. (OMNIZON) – za slanje eRačuna

7. Hitra produkcija dokumenata d.o.o. – slanje eRačuna

8. EDITEL ADRIA d.o.o. – slanje eRačuna

9. POS d.o.o. – slanje eRačuna

10. OPTIM IT d.o.o. – slanje eRačuna

11. Raverus d.o.o. – slanje eRačuna“