Održan sastanak Predsjedništva Udruženja obrtnika s čelnicima jedinica lokalnih uprava 30 listopada, 2020

Opatija, 28. listopad 2020.g.

Predsjedništvo Udruženja obrtnika Opatija održalo je u srijedu sastanak s čelnicima lokalnih jedinica na kojem su se osvrnuli na otežano poslovanje obrtnika i poduzetnika u vrijeme pandemije Korona virusa, moguće dodatne potpore poduzetništvu, kao i na modalitete suradnje i sufinanciranja aktivnosti Udruženja obrtnika Opatija u tekućoj godini te u narednoj 2021 godini.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grada Opatije, Ivo Dujmić, općinski načelnik Općine Matulji,  Mario Ćiković, općinski načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, općinski načelnik Općine Mošćenička Draga, Riccardo Staraj te Predsjedništvo Udruženja obrtnika Opatija, predsjednik Mauricio Počekaj potpredsjednici Emil Priskić i Robert Stanić te tajnica Ester Starčić.

Suradnja Udruženja i svih lokalnih jedinica je odlična. Uvijek su nas podržavali i pratili u svim projektima i aktivnostima. U prvom valu pandemije donesene su mjere za ublažavanje posljedica koronakrize što je obrtnicima  od velike važnosti. Raduje nas da već nekoliko godina bilježimo porast broja obrta, pa i u ovom teškom razdoblju. Obrt je jedan od najjednostavnijih oblika organizacije poslovanja, a kontinuiranom porastu sigurno su pridonijele i mjere poticaja jedinica lokalnih samouprava. Naravno da bi olakšica trebalo biti više, posebice smanjenje PDV-a za sve djelatnosti po uzoru na zemlje u okruženju“, istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika Opatija, Mauricio Počekaj.

Gospodarstvo liburnijskog kraja većim se dijelom oslanja na turizam. Zatvaranje na određeno razdoblje svakako bi utjecalo na bolju epidemiološku sliku, smanjilo emisiju virusa, ali bi dodatno ugrozilo egzistenciju obrtnika i poduzetnika, mišljenje je prisutnih. Grad Opatija je u prvom naletu krize donio niz mjera pomoći gospodarstvu za što je do sada utrošeno sedam milijuna kuna. Uz redovne programe poticaja zapošljavanja i samozapošljavanja koji idu dalje, najavljene su nove mjere smanjenja zakupa poslovnih prostora.

U Općini Matulji je struktura poduzetnika nešto drugačija, na svom području imaju više zastupljene proizvodne djelatnosti, kao i dosta OPG-ova kojima su putem natječaja dodijeljena poticajna sredstva. A kao i prethodnih godina, u pripremi je objava natječaja za sufinanciranje kamata na kredite za poduzetnike. Na sastanku je istaknuto da proizvodne i građevinske djelatnosti koje nisu direktno vezane uz turizam, za sada, ne bilježe pad poslovanja, štoviše neki jako dobro posluju.

Općina Lovran uz mjere koje je donijela na proljeće, zagovara potpuno oslobođenje plaćanja zakupa kroz određeni period. U Mošćeničkoj Dragi su također u prvom valu koronakrize donesene razne mjere pomoći i olakšica u više faza. Načelnik Općine Mošćenička Draga naglasio je da kod donošenja novih mjera ne možemo pristupiti generalno, već pojedinačno sagledati sve relevantne činjenice. Neki gospodarski subjekti unatoč krizi radili su vrlo dobro, a neki uopće nisu. Stoga generalno određivanje povlastica nije mjerodavno, već treba sagledati djelatnost i njihov promet pojedinačno i na osnovu toga odlučiti.

Sudionici sastanka složili su se da su predstavnici ugostiteljske djelatnosti bolje organizirani kroz razne asocijacije i udruge, homogeniji te sa svojim zahtjevima zauzimaju više medijskog prostora te da za određivanje mjerila krizne situacije na području Liburnije treba uzeti u obzir sve djelatnosti. Dodatno, su naglasili da neke druge djelatnosti imaju veći ili potpuni pad prometa i da im opstanak ovisi isključivo o  pomoći države, dok su u ugostiteljstvu ipak zadržali određeni smanjeni promet.

Za kraj, predsjednik Udruženja najavio je projekt medijske i virtualne promocije obrtničkih zanimanja. Proteklih se godina prezentacija odrađivala u direktnom kontaktu s učenicima u školama, no Udruženje se prilagodilo novonastaloj situaciji te namjerava snimiti dinamičan i edukativan film s ciljem informiranja o deficitarnim proizvodnim zanimanjima. Također, u suradnji s Područnom komorom u planu je i snimanje niza emisija o obrtnicima s našeg područja, kojim će se obuhvatiti sve lokalne jedinice čime se ne promiču samo obrtnici već i ponuda lokalnih zajednica. Čelnici su se složili s Udruženjem i podržali najavljeni projekt kao i nastavak suradnje i sufinanciranja u 2021. godini.