Mobilna ribarska kućica postavljena u Mošćeničkoj Dragi 16 prosinca, 2021

Mobilna ribarska kućica stigla je u ne tako davno proširenu ribarsku luku u Mošćeničku Dragu.

Mjesto je našla na spoju stare i nove rive, a namijenjena je lokalnim ribarima kao spremište ribarskog alata i granuliranog leda te njegovu proizvodnju.

Oblikovanje kućice prilagođeno je tipologiji primorskog, ribarskog mjesta, a petnaest »kvadrata« prostora posebno je razveselilo draške ribare i njihovog predstavnika, predsjednika Udruženja ribara Opatija Vjekoslava Galovića.

Ovakva kućica prijeko nam je potrebna da bismo poboljšali kvalitetu proizvoda u ribarstvu. Ona će poslužiti svim ribarima na Liburniji, a ne samo onima u Mošćeničkoj Dragi.

Ima nas jako puno na ovom području koji se bavimo malim selektivnim alatima, recimo negdje dvadesetak – rekao je Galović na konferenciji za novinare na draškoj rivi na kojoj su prisustvovali i zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj, v.d. ravnateljica ŽLU-a Opatija – Lovran – Mošćenička Draga Alessandra Selak, predsjednik Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore PGŽ-a Stjepan Nedoklan, predstavnik isporučitelja iz tvrtke Eol-Ekos Ronald Milanja, voditeljica LAGUR-a Vela Vrata Eliana Zec Solina te Robert i Đani Mohović.

Postavljena mobilna ribarska kućica dio je EU projekta Adri.SmartFish, vrijednog gotovo 766 tisuća kuna. Naime, za taj novac postavljena je ribarska kućica u Mošćeničkoj Dragi, a jedna će biti postavljena u ribarskoj luci u Malom Lošinju.

Lokacije postavljanja kućice određene su u suradnji s Lučkim upravama Mali Lošinj i Opatija – Lovran – Mošćenička Draga, koje će i upravljati kućicama do završetka projekta, u razdoblju dugom pet godina.

Lučke su uprave osigurale priključak vode i struje te će uz održavanje opreme brinuti o njezinoj funkcionalnosti i dostupnosti krajnjim korisnicima u sklopu svoje djelatnosti.

Malo ribarstvo

Ukupni budžet projekta Adri.SmartFish (Valorizacija malog ribarstva uzduž Jadranske obale u okviru njegove održivosti, provodi se u okviru Progama prekogranične i teritorijalne suradnje Interreg V-A Italija Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2020. godine) u kojem je PGŽ projektni partner iznosi 3 milijuna eura, od čega budžet PGŽ-a iznosi 259 tisuća eura.

Glavni cilj projekta je očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj sektora malog ribarstva te aktivno uključivanje ribara i provedba aktivnosti koje bi pridonijele tom sektoru.

– Identitet Mošćeničke Drage je ribarstvo i ovakva je jedna kućica došla na pravo mjesto u pravo vrijeme. Ribari su izuzetno aktivni, imamo jako puno registriranih ribara, škampara i drugih korisnika lučice… Ponosni smo što je ona stigla sada, nakon što smo završili uređenje i dogradnju prve faze naše luke – rekao je Staraj.