Održana proširena 19. sjednica Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 4 veljače, 2022

Na nedavno održanoj proširenoj sjednici Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a koja se održala u Zagrebu, uz predstavnike Ceha i ribarskih Koordinacija HOK-a, prisustvovali su i ravnatelj Uprave ribarstva gospodin Ante Mišura sa suradnicima, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu Irena Jahutka te načelnik Sektora za nadzor i kontrolu Mario Rogošić, dok je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prisustvovao ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić.

Između mnogobrojnih pitanja i tema, iznijeta je problematika brisanja plovila iz registra brodica i automatizmom gubitak ribarskih povlastica. Naime, određeni broj ribarskih plovila izbrisan je zbog nepodmirivanja obveza točnije nepravovremenog plaćanja naknade za upotrebu pomorskog dobra i naknade za sigurnost plovidbe i zaštite mora od onečišćenja. Također, upozoreno je na neusklađenost podataka između samog plovila i plovidbene dozvole, odnosno knjižice plovila. Donesen je zaključak da će HOK prikupiti podatke od navedenih plovila koji se bave ribarstvom te će se organizirati sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kako bi se tim plovilima omogućilo ponovno upisivanje u registar.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prisutne su izvijestili o trenutnoj dinamici isplate preostalih mjera i natječaja u ovoj godini iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014-2020. te kako se očekuje prihvaćanje novog Operativnog programa za programsko razdoblje 2021-2027. u drugoj polovici godine, a samim time i raspisivanje novih natječaja.

Nakon održane sjednice, predstavnici Ceha održali su sastanak s ministricom Vučković u prostorijama Ministarstva poljoprivrede gdje je tema razgovora bila rast cijene plavog dizela, a kao rješenje predloženo je zamrzavanje cijene na 5 kuna po litri. S obzirom na značajno povećane troškove, ministrica Vučković izvijestila je predstavnike Ceha da Ministarstvo poljoprivrede planira osigurati dodatna sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna kroz model državne potpore, a kako bi se i na ovaj način pomoglo sektoru ribarstva.