Taxi usluge/prijevoz iz RH u Sloveniju – obveza ishođenja PDV broja i naplate PDV-a 20 travnja, 2023

Informacije zaprimljene iz Obrtno podjetniške zbornice Slovenije.

Taksi prijevoznici i oni prijevoznici koji povremeno obavljaju usluge međunarodnog cestovnog prijevoza putnika u Sloveniji moraju platiti porez na dodanu vrijednost (PDV) za prijeđenu udaljenost u Sloveniji.
 

Registracija za naplatu PDV-a je moguća na tri načina kako slijedi.
 

1. POSEBAN ARANŽMAN – POJEDNOSTAVLJENI POSTUPAK

Radi se o tzv. posebnom aranžmanu i može se koristiti pojednostavljena registracija – identifikacija za potrebe PDV-a i računovodstvene svrhe te plaćati PDV po posebnom aranžmanu.

Obračun odnosno prijava PDV-a vrši se jednom godišnje (obično za kalendarsku godinu).

ZAHTJEV ZA DOBIVANJE POREZNOG I PDV IDENTIFIKACIJSKOG BROJA

Zahtjev se podnosi u elektroničkom obliku prije početka obavljanja usluge međunarodnog povremenog cestovnog prijevoza putnika u Sloveniji. Zahtjev za izdavanje poreznog broja i PDV identifikacijskog broja šalje se na posebnu e-mail adresu: [email protected].

POREZNI BROJ – dobivanje poreznog broja:

• Popunjava se obrazac DR04 (za poslovni subjekt – strani porezni obveznik koji povremeno obavlja usluge međunarodnog cestovnog prijevoza putnika u Sloveniji) – pravna osoba,

• Obrazac DR02 popunjava se – (za odgovornu osobu ovlaštenu za zastupanje i za osnivače navedenog poslovnog subjekta) i za fizičku osobu (obrtnik)

Potrebni prilozi:

– izvadak iz sudskog ili obrtnog registra kojim dokazuje da obavlja djelatnost u državi sjedišta,

– presliku osobne isprave osnivača i odgovornih osoba ovlaštenih za zastupanje,

– dokument iz kojeg su vidljivi podaci o računu otvorenom u inozemstvu (npr. ugovor o otvaranju bankovnog računa, izvadak banke u inozemstvu ili potvrda banke iz koje je vidljiv i BIC ili SWIFT kod te adresa banke ( pored broja računa).

Dobivanje PDV IDENTIFIKACIJSKOG BROJA:

• Popunjava se obrazac DDV-P3 – upisuju se propisani podaci:

u rubrici I. Opće informacije: polje 01-porezni broj u Sloveniji se ne popunjava, jer se porezni broj dodjeljuje na temelju obrasca DR04;

u rubrici II. Djelatnost: periodični međunarodni cestovni prijevoz putnika obuhvaćen je šifrom djelatnosti: 49391 međugradski i ostali cestovni prijevoz putnika;

u rubrici III. Podaci o poreznom zastupniku: za korištenje posebnog aranžmana povremenog međunarodnog cestovnog prijevoza putnika nije obvezno imenovanje poreznog zastupnika;

u rubrici IV. Ostali podaci: za korištenje posebnog aranžmana povremenog međunarodnog cestovnog prijevoza putnika označiti polje 23: Poseban aranžman – međunarodni povremeni cestovni prijevoz putnika 

Uz zahtjev za izdavanje poreznog broja i identifikacijskog broja za potrebe PDV-a porezni obveznik mora priložiti i izjavu da ne obavlja transakcije unutar Unije niti druge isporuke dobara i usluga koje podliježu oporezivanju u Sloveniji, za kojim se treba identificirati za potrebe PDV-a sukladno članku 79. ZDDV-1. Obrazac za podnošenje izjave nije propisan, već je za tu svrhu izrađen obrazac MF-FURS obr. IZJAVA prema trećem stavku članka 137.b ZDDV-1.

OBAVEZA PRIJAVE PRIJEVOZA PRIJE SVAKOG PRIJEVOZA!!!

Prije svakog prijevoza u Sloveniju, porezni obveznik mora obavijestiti porezno tijelo u elektroničkom obliku:

– Vaš PDV identifikacijski broj,

– registarski broj vozila,

– datum prijevoza unutar teritorija Republike Slovenije i

– planirani put prijevoza unutar teritorija Republike Slovenije.

Navedene podatke porezni obveznik priopćava poreznom tijelu putem portala Posebni aranžman za obavljanje usluga međunarodnog povremenog prijevoza putnika u cestovnom prometu u internetskoj aplikaciji eDavki. Podatke za pristup aplikaciji (korisničko ime i lozinka) porezni obveznik dobiva nakon registracije i dodjele PDV identifikacijskog broja.

U slučaju nefunkcioniranja aplikacije, porezni obveznik prijavljuje navedene podatke poreznom tijelu na obrascu MF-FURS obr. PRIJAVE ZA PRIJEVOZE, na e-mail adresu [email protected].

2. OPĆI POSTUPAK DOBIVANJA POREZNOG BROJA I PDV IDENTIFIKACIJE

Riječ je o općem postupku sređivanja i dobivanja poreznog broja (u financijskom uredu) i identifikacije za potrebe PDV-a putem portala e-Davki.

Mjesečni obračuni predaju se putem portala e-Davki (potrebno je odabrati slovenski računovodstveni servis).

POREZNI BROJ – porezni broj se dobiva U FINANCIJSKOM UREDU (npr. Brežice):

• Popunjava se obrazac DR03

Potrebni prilozi:

– izvadak iz sudskog ili obrtnog registra kojim dokazuje da obavlja djelatnost u državi sjedišta,

– presliku osobne isprave osnivača i odgovornih osoba ovlaštenih za zastupanje,

– dokument iz kojeg su vidljivi podaci o računu otvorenom u inozemstvu (npr. ugovor o otvaranju bankovnog računa, izvadak banke u inozemstvu ili potvrda banke iz koje je vidljiv i BIC ili SWIFT kod te adresa banke ( pored broja računa)) .

IDENTIFIKACIJA ZA SVRHE PDV-a – za dodjelu PDV identifikacijskog broja:

Zahtjev za identifikaciju podnosi se putem portala e-Davki (pristup portalu imaju računovodstveni servisi – potrebna je autorizacija računovođe).

Objave PDV-a dostavljaju se mjesečno putem portala e-Davki. Svaki pojedini prijevoz nije potrebno najavljivati.

Ukoliko trebate informacije o računovodstvenim uslugama u Sloveniji, informacije možete dobiti kod u Regionalnoj gospodarskoj komori Krško, Cesta Krška szrebi 67, 8270 Krško, tel. 00386 (0) 7 4925343 ili 4901220, mobitel tel. 00386 (0) 40 163 163 ili na e-mail: [email protected]  – Janja Starc

3. POSTUPAK PRIJAVLJIVANJA U MATIČNOJ DRŽAVI KROZ OSS SUSTAV (VEM)

Potrebna je registracija u matičnoj državi u sustavu OSS (VEM).

Informacije o takvom upisu dostupne su na sljedećoj poveznici: https://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Stranice/PDV_OSS.aspx

Obrasci u privitku: