Za konkurentnost turističkog gospodarstva u 2024. godini 3,4 milijuna € ugostiteljima, hotelima, kampovima, OPG-ima i nautici 29 veljače, 2024

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je javni poziv za sufinanciranje projekata koji će doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva kroz zelenu i digitalnu tranziciju u turizmu u ukupnoj vrijednosti od 3.404.340 €.

Program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma, razvoju održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga, kružno gospodarstvo te povećanje energetske učinkovitosti.

„Ove godine ponovo smo povećali sredstva za ovu namjenu te smo osigurali 3,4 milijuna eura za program potpora male vrijednosti u turizmu, kojim doprinosimo zelenoj i digitalnoj tranziciji sektora. Program provodimo kroz pet mjera, a u 2024. godini uključeni su i hoteli, kao objekti najveće dodane vrijednosti, zatim kampovi, ali i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su posebno važna za razvoj kontinentalnog turizma, dok je dio sredstava namijenjen i za zelenu i digitalnu tranziciju nautike. Novost koju smo uveli već prošle godine su potpore za ugostitelje, a sada su u mjeru uključene i slastičarnice. Kroz ovakve potpore male vrijednosti želimo potaknuti ugostitelje na ulaganja u energetsku učinkovitost i smanjenje otpada od hrane“,
rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Sredstva su dostupna subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i OPG-ima (obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima) ili PG-ima (poljoprivrednim gospodarstvima) koja su registrirana ili će biti registrirana za ugostiteljsku djelatnost po završetku projektnih aktivnosti, a program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od pet mjera.

Kroz mjeru A podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih hotela (Hotel, Hotel baština (heritage), Difuznih hotel, Aparthotel, Turističko naselje, Turistički apartmani, Pansion, Lječilišne vrste hotela, Integralni hotel).

Mjera B odnosi se na postojeće i nove kampove (Kamp ili Kamp odmorište) na području NUTS 2 regije: Panonske ili Sjeverne Hrvatske, a podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa.

Mjera C odnosi se na ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih ugostiteljskih objekata s cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju važeće rješenje iz skupine „RESTORANI“, i to: Restoran, Gostionica, Bistro ili Slastičarnica, dok se kroz mjeru D podupiru ulaganja OPG-a – obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i PG-a – poljoprivrednika u nova vinotočja ili kušaonice, te digitalizaciju i e-punionice za OPG-e ili PG-e koje ima rješenje za ugostiteljske usluge.

Mjera E odnosi se na ulaganja u postojeće plovne objekte za izlete koji su registrirani sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma te ulaganja u plovila namijenjena iznajmljivanju s ili bez posade i pružanju usluge smještaja gostiju na plovilu (charter plovila).

Prijave se podnose isključivo online putem sustava eGrađani, na portalu eTurizam (TuRiznica). https://eturizam.gov.hr/

Javni poziv otvoren je do 15. ožujka 2024. godine, a više informacija možete pronaći na poveznici Javni pozivi i natječaji/Turizam.

Priopćenja