Za stipendije učenika i studenata u ugostiteljstvu i turizmu osigurano više od 173 tisuće eura 29 veljače, 2024

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je otvoreni javni poziv za poticanje obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije, s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora, te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu. Rok za prijavu na Javni poziv je do 2. studenoga 2024. godine ili do iskorištenja sredstava.

Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma i sporta sufinancira učenike i studente koji se obrazuju za rad u ugostiteljstvu i turizmu, a za ovu namjenu osigurano je 173.388,00 eura.

Ministarstvo turizma i sporta program stipendiranja učenika i studenata provodi od 2008. godine te je do danas sufinancirano više od 2870 stipendista za koje je isplaćeno 5.604.563,71 €.

Od 2016. do danas potpisano je 2144 ugovora o stipendiranju, dok je u tom razdoblju za potrebe stipendiranja izdvojeno 5.065.208,53 €.

U tijeku je potpisivanje Ugovora o stipendiranju za školsku 2023/2024 godinu temeljem objavljenog Javnog poziva. Odlukom o odabiru partnera i broju stipendista odobreno je, prema iskazu interesa partnera koji su se prijavili na Javni poziv, 543.120 € za stipendije 292 nova stipendista u školskoj 2023/24. godini.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama u turizmu, odnosno hotelima, kampovima, restoranima, turističkim agencijama, na način da svaki dionik participira u ukupnom iznosu stipendije i to poslodavac sa 80 €, a Ministarstvo sa 186 €.

Na temelju navedenog programa učenicima i studentima koji se obrazuju za rad u turizmu i ugostiteljstvu odobrava se u školskoj/akademskoj godini 266 € mjesečne stipendije u razdoblju od 1. rujna do 30. lipnja tekuće školske/akademske godine.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, tvrtka ima obavezu osigurati rad stipendista u trajanju najmanje tri mjeseca u kontinuitetu u jednoj sezoni. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te raditi u tvrtki po završetku obrazovanja u trajanju najmanje tri mjeseca u kontinuitetu.

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta putem poveznice Javni pozivi i natječaji.

Priopćenja